Voor advies bel 015 - 215 78 00

Hoe koop je een nieuwe woning?

Een nieuwe woning kopen is helaas niet zo makkelijk. Er komt van alles kijken bij het kopen van een nieuw huis. Van het vinden van een nieuwe woning tot de uiteindelijke overdracht. Bij V&W Adviseurs helpen we u bij het maken van de beste keuzes, doordat wij de markt uitstekend kennen en met uw persoonlijke situatie meedenken. In dit artikel leggen wij u in vijf stappen uit hoe u een nieuwe woning kan kopen.

 

Stap 1 – Vrijblijvend gesprek met de hypotheekadviseur

Voordat u uw zoektocht naar een (nieuwe) woning begint, moet eigenlijk de eerste stap zijn u goed te laten voorlichten door een deskundig en onafhankelijk hypotheekadviseur. V&W Adviseurs zal nader ingaan op uw persoonlijke situatie. Al uw vragen zullen beantwoord worden. Aan de hand van dit oriënterende gesprek kunt u doorgronden wat uw mogelijkheden zijn. U krijgt antwoord op minimaal de volgende vragen:

  • Kunt u een hypotheek krijgen?
  • Komt u in aanmerking voor subsidiemogelijkheden zoals de Starterslening?
  • Krijgt u Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
  • Wat is dan de maximaal mogelijke leensom?
  • Wat zijn de bijkomende kosten?
  • Wat zijn de bijbehorende maandlasten?
  • Welke hypotheekvormen zijn er?
  • Hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten?
  • Wat sluit het beste aan bij onze wensen?

Kortom, wilt u de juiste weg bewandelen dan bevelen wij u ten zeerste aan met ons te komen praten, zodat u daarna kunt gaan zoeken naar huizen die binnen uw budget vallen. In het volgende hoofdstuk schrijven wij meer over de zaken die komen kijken bij de financiering van uw nieuwe woning.

    Interesse in een vrijblijvend gesprek?

    Mocht het een en ander u niet duidelijk zijn, of u wilt vrijblijvend een afspraak maken, dan kan dat via dit formulier.

     

    Uw gegevens

     

    Naam*

    E-mailadres*

    Als u liever heeft dat wij u bellen, vult u dan uw best bereikbare telefoonnummer in.

     

    Telefoon

     

    Opmerkingen*

     

    Stap 2 – Start van zoektocht naar uw nieuwe woning

    U bent inmiddels op de hoogte van uw financiële mogelijkheden. Nu is de volgende stap bekijken of uw woonwensen ook te realiseren zijn. Daarom is het belangrijk goed na te gaan welke woonwensen een vereiste zijn en welke eisen afgezwakt mogen worden.

    V&W Adviseurs heeft ook een eigen makelaarskantoor V&W Makelaars. Desgewenst kunt u aansluitend op het financiële gesprek met onze NVM-makelaar praten, zodat u een eerste indruk kan krijgen van de mogelijkheden. U kunt zich ook eerst oriënteren via internet. Er zijn allerlei sites waarmee u op zoek kunt naar een geschikte woning. De meest geraadpleegde site is www.funda.nl.

    Uiteraard kunt u beslissen zonder makelaar het huis te kopen, maar dan mist u de expertise van een makelaar. Deze kan u helpen met vele financiële en juridische zaken en het opstellen van de juiste contracten. De makelaar begeleidt u bij het hele aankooptraject. Hij beoordeelt onder andere de vraagprijs, de bouwkundige staat van de woning en voert de onderhandelingen namens u.

    Vergist u zich niet, de verkopende makelaar heeft maar één belang en dat is de beste prijs en de meest gunstige voorwaarden bedingen voor de verkoper. De verkoper betaalt deze makelaar immers ook. Een reden te meer om uw eigen makelaar in te schakelen.

    Uiteraard zal de makelaar een vergoeding vragen voor zijn verdiensten, de zogenaamde courtage. Deze courtage kan veelal worden terugverdiend doordat hij betere onderhandelingen kan voeren dan u. Hij blijft zakelijk en objectief, terwijl dat voor u lastiger is. U bent emotioneel betrokken bij de deal, u wilt dat huis immers dolgraag bewonen. Daarnaast kan hij u behoeden voor een miskoop of een te dure koop. Met het kopen van een huis moet u geen risico willen nemen.

    QUOTE

    “Een goede makelaar (zoals een NVM-makelaar) kent de markt en kan u als geen ander met raad en daad terzijde staan.”

    Stap 3 – Aankoop van de woning en het koopcontract

    U heeft de juiste woning geselecteerd en wilt overgaan tot de koop. De onderhandelingen worden gestart. De meest gestelde vraag in een kopersmarkt is: “Hoeveel procent kunnen we van de vraagprijs afkrijgen?”. In een verkopersmarkt is de meest gestelde vraag: “Hoeveel moeten we overbieden om een goede kans te maken?”. Dit is een vraag die niet direct te beantwoorden is. Is het een gewilde buurt, zijn er meer kapers op de kust, hoelang staat het huis al te koop, heeft de verkoper haast omdat deze al een nieuwe woning heeft gekocht? Het hangt van meerdere factoren af en daarom is het inschakelen van een deskundige en onafhankelijke makelaar van V&W Makelaars raadzaam. U zult beslist een goede koop doen! Zodra er overeenstemming bereikt is over de prijs van de woning en de opleverdatum wordt het voorlopig koopcontract opgesteld. Wij adviseren u (vooraf) een aantal ontbindende voorwaarden op te nemen. In een zogenaamde verkopersmarkt zien we dat kopers deze voorwaarden nog wel eens laten vervallen omdat het bod dan interessanter wordt voor de verkoper en daarmee de kans op het krijgen van het huis vergroot. Als niet voldaan wordt aan een van de genoemde voorwaarden, kunt u zonder kosten afzien van de woning. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

    • Het verkrijgen van een passende financiering tegen normale condities.
    • De resultaten van een bouwkundige keuring
    • Het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of bijvoorbeeld de Starterslening
    • Verkrijgen van een woonvergunning
    • Verkoop van uw eigen huis voor een bepaalde datum

    Stap 4 – Het vinden van de juiste financiering

    Nu u de woning heeft gekocht is het zaak dat u de financiering definitief gaat regelen. Als het goed is, heeft u zich in een eerder stadium georiënteerd op de mogelijkheid een financiering rond te krijgen en over de hoogte van de maximale hypotheek.

    Het vinden van de juiste financiering bij de juiste hypotheekverstrekker is ook afhankelijk van het soort woning dat u gekocht heeft. Er zijn namelijk hypotheekverstrekkers die extra aantrekkelijk zijn voor mensen die een nieuwbouwwoning hebben gekocht of veel eigen geld of overwaarde hebben. Tevens zijn er ook woningcoöperaties die woningen verkopen met bepaalde constructies. Kortom, ook de woning zelf kan van invloed zijn op de te kiezen hypotheekvorm of hypotheekverstrekker. Uiteraard is dit van secundair belang.

    Wat voor u de beste financiering is, hangt voor een belangrijk deel af van uw persoonlijke situatie, uw wensen en ideeën. Wij zijn ervan overtuigd dat wij met onze specifieke kennis en onze contacten in de markt, u (veel) geld kunnen opleveren. In een apart hoofdstuk gaan wij dieper in op de aspecten die van belang zijn bij de financiering.

    Stap 5 – De notaris en de uiteindelijke overdrachtsdatum

    In het koopcontract van de woning staat veelal ook vermeld dat u voor een bedrag ter grootte van 10% van de koopprijs van de woning een bankgarantie moet regelen of een waarborgsom moet storten. Dit als extra zekerheid voor de verkoper dat u ook daadwerkelijk de koop doorzet. Een waarborgsom is dat u daadwerkelijk het bedrag (10% van de koopprijs) overmaakt aan de notaris. Niet iedereen is hiertoe in staat en dan kunt u volstaan met een bankgarantie. Dat wil zeggen, de hypotheekverstrekker heeft uw financiële gegevens kunnen inzien en stelt zich garant voor dat bedrag. De notaris ziet er op toe dat u voldoet aan deze verplichting uit het koopcontract.

    Nadat de notaris van de hypotheekverstrekker de hypotheekstukken heeft ontvangen, kunnen de officiële documenten opgemaakt worden. De notaris maakt een tweetal aktes; De leveringsakte (ook wel transportakte genoemd) en de hypotheekakte. De leveringsakte is het eigendomsbewijs van uw nieuwe woning. Eindelijk is het zo ver, de overdrachtsdatum. Op deze dag heeft u met de makelaar een inspectie van de woning. U controleert met de makelaar of de woning in de staat is zoals u de woning heeft gezien tijdens de bezichtigingen. Ervan uitgaande dat alles in orde is, gaat u daarna naar de notaris om de aktes te tekenen. De notaris regelt vervolgens alle geldzaken. Gefeliciteerd, u bent nu eigenaar van uw nieuwe woning!