Voor advies bel 015 - 215 78 00

Overgangsrecht hypotheek

 

Overgangsrecht hypotheek: hypotheek meenemen naar een volgend huis

Een veel gestelde vraag die wij geregeld krijgen: ”Kunnen we de hypotheek meenemen naar een nieuwe woning?”. De eerste vraag die wij dan terugstellen is, wilt u het in zijn geheel meenemen naar het nieuwe huis of wilt u alleen de hypotheekvorm meenemen naar het nieuwe huis. Hier zit namelijk een wezenlijk verschil tussen, hetgeen wij uiteraard even zullen uitleggen.

Een bestaande hypotheek meenemen naar een volgend huis

Dit komt met de lage hypotheekrente van de afgelopen jaren minder vaak aan de orde, maar het kan wel degelijk een wens zijn. Een voorbeeld ter verduidelijking:

Stel dat uw bestaande hypotheek een hypotheekrente van 3% kent en nog 20 jaar vast staat. U wilt het dan meenemen naar een nieuwe woning, als de hypotheekrente voor een nieuwe bijvoorbeeld 4% zou bedragen.

icoon huizen groot

U wilt uw hypotheek oversluiten met recht op hypotheekrenteaftrek. Dit behoort zeker tot de mogelijkheden en zal goed bekeken moeten worden door de hypotheekadviseur. U dient te beseffen dat ook voor het meenemen van de hypotheek wederom een nieuw hypotheekadvies nodig is. Dit omdat de voorwaarden anders kunnen zijn en omdat het onderpand (het huis) wijzigt.

De hypotheekadviseur dient een nieuwe hypotheekaanvraag in te dienen bij de bestaande hypotheekverstrekker. Deze hypotheekverstrekker gaat de gehele hypotheekaanvraag opnieuw beoordelen. Als de hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd dan sluit u feitelijk een nieuwe hypotheek af met de oude hypotheekrente condities.

Kortom, dit kan zeker interessant zijn voor u! Maar het vergt wel een volledig nieuwe hypotheekaanvraag van de hypotheekadviseur. Voordeel is dan dat u de oude hypotheekrente mee kunt nemen. Neem voor meer informatie hierover contact op met V&W Adviseurs via 015 – 215 78 00 of stuur ons een e-mail op info@vwadviseurs.nl.

 

De hypotheekvorm meenemen

Hierboven beschreven we de optie dat u de hypotheekrente kunt meenemen. Dat kan dus alleen bij de bestaande hypotheekverstrekker. U kunt ook de hypotheekvormen meenemen naar een nieuwe hypotheekverstrekker. Dit betekent automatisch dat u een nieuwe hypotheek moet gaan afsluiten via een hypotheekadviseur en dat de actuele hypotheekrente voor u geldt.

Hieronder gaan wij in op de veranderde hypotheekregels, het zogenaamde overgangsrecht van de hypotheek, die per 1 januari 2013 geldt.

Wilt u direct meer informatie over het meenemen van specifieke hypotheekvormen, klik dan hieronder:

vw adviseurs hypotheek meenemen naar volgend huis

  Interesse in een vrijblijvend gesprek?

  Mocht het een en ander u niet duidelijk zijn, of u wilt vrijblijvend een afspraak maken, dan kan dat via dit formulier.

   

  Uw gegevens

   

  Naam*

  E-mailadres*

  Als u liever heeft dat wij u bellen, vult u dan uw best bereikbare telefoonnummer in.

   

  Telefoon

   

  Opmerkingen*

  Overgangsrecht

  • Huidige huis verkopen
  • Nieuw huis kopen
  • Oude regels zijn niet meer van toepassing

  Of het overgangsrecht geldt hangt af van uw persoonlijke situatie.

  Huis kopen zonder het afsluiten van een aanvullende hypotheek

  • Reeds een hypotheek (en een huis) op 31 december 2012
  • Nieuw huis kopen
  • Geen aanvulling nodig

  In dat geval gelden de nieuwe hypotheekregels niet en kunt u uw huidige hypotheekvorm meenemen naar uw nieuwe woning. De hypotheekverstrekker beoordeelt aan de hand van de geldende regels of u een hypotheekofferte kunt aanvragen.

  Huis kopen en het afsluiten van hogere hypotheek is gewenst

  • Reeds een hypotheek (en een huis) op 31 december 2012
  • Nieuw huis kopen
  • Hogere is gewenst

  In dat geval gelden de nieuwe hypotheekregels. U kunt (afhankelijk van uw persoonlijke situatie) uw huidige hypotheekvorm meenemen naar uw nieuwe woning.

  U krijgt te maken met de nieuwe hypotheekregels. Er geldt dat u deze in maximaal 30 jaar geheel en minimaal annuïtair moet aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat u kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. De huidige hypotheekregels blijven gelden.

  U bent overigens niet verplicht om bij dezelfde hypotheekverstrekker te blijven!

  Huis kopen en tussentijds gaat u huren

  • Reeds een hypotheek (en een huis) op 31 december 2012
  • Nieuw huis kopen
  • U huurt momenteel tijdelijk

  Het hangt van de situatie af of de nieuwe hypotheekregels gelden.

  Nieuw huis kopen uiterlijk in datzelfde jaar of het jaar daaropvolgend

  • Vanaf 2012 een eigen woning waarop een hypotheek rustte
  • Deze verkocht in een bepaald jaar

  Voor de hoogte van de hypotheekschuld van uw oude woning gelden de oude hypotheekregels, mits u het nieuwe huis koopt uiterlijk in datzelfde belastingjaar of het jaar daaropvolgend.

  TIP: Let wel op dat voor het kopen van het huis geldt dat de overdracht van het huis notarieel heeft plaats gevonden. Dus hier geldt niet als datum het tekenen van de koopovereenkomst.

  Is deze situatie voor u van toepassing dan bent u niet verplicht om uw bestaande hypotheek minimaal annuïtair af te lossen. U kunt de bestaande meenemen naar het volgende huis. Wilt u een hogere hypotheek afsluiten, dan gelden hiervoor de nieuwe hypotheekregels en moet u deze verplicht minimaal annuïtair aflossen.

  Nieuw huis kopen zonder het overgangsrecht

  • Vanaf 2012 een eigen woning met hypotheek
  • Overgangsrecht geldt niet

  Dit is het geval wanneer u uw woning verkocht heeft of gaat verkopen en u niet binnen het lopende kalenderjaar of het jaar daaropvolgend een nieuw huis koopt. In dit geval gelden voor u de nieuwe hypotheekregels en kunt u de hypotheekvorm niet meenemen. Dat betekent dat u volgens de nieuwe hypotheekregels verplicht minimaal annuïtair moet gaan aflossen.

  TIP: Kortom, als u uw woning dus in 2015 verkoopt, moet uw hypotheek voor uw nieuwe woning voor eind 2016 passeren (bij de notaris). En als uw woning in 2016 verkoopt, moet het voor uw nieuwe woning uiterlijk eind 2017 passeren, etc. Voldoet u hieraan, dan kunt u desgewenst uw bestaande hypotheek meenemen naar de nieuwe woning. Heeft u een hogere nodig, dan gelden voor dit deel wel de nieuwe belastingregels. De aanvullende moet u minimaal annuïtair aflossen.

   

  Vrijblijvend hypotheekadvies van V&W Adviseurs

  We hebben getracht u inzicht te geven in het meenemen van de bestaande hypotheek bij verhuizing naar een volgend huis. U kunt zich voorstellen dat een goed hypotheekadvies meerwaarde heeft.

  Kortom, laat u deskundig begeleiden door een hypotheekadviseur van V&W Adviseurs. Wij nodigen u graag uit voor een gratis hypotheekgesprek. Neem contact op via mail of telefonisch via 015 – 215 78 00.

  Huizen-hypotheken-meenemen