Wil je een huis kopen, dan heb je een hypotheek nodig. Als je in loondienst bent en een vast dienstverband hebt, dan kun je in de meeste gevallen wel een hypotheek krijgen. Maar als je nog in je proeftijd zit of een tijdelijk contract of contract voor bepaalde tijd hebt, is dat een stuk lastiger. Tenzij je een intentieverklaring van je werkgever kunt krijgen.
Kan ik met een tijdelijk contract een hypotheek krijgen?
Hypotheekverstrekkers berekenen op basis van jouw inkomen hoeveel jij maximaal kunt lenen. Maar een tijdelijk dienstverband (of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd) wordt door een hypotheekverstrekker beschouwd als een tijdelijk inkomen. Hij heeft daardoor te weinig zekerheid of jij je hypotheeklasten wel kunt dragen. Daarom zullen hypotheekverstrekkers zullen dit tijdelijke inkomen niet zomaar meenemen in de hypotheekberekening. Zij willen namelijk zoveel mogelijk zekerheid dat jij je maandelijkse hypotheek kunt betalen; nu, maar ook in de toekomst. Je moet dus kunnen aantonen dat je dit ook daadwerkelijk kunt doen. Een intentieverklaring kan je daarbij helpen. Download hiernaast een intentieverklaring voorbeeld.
Wat is een intentieverklaring?
Wil je een hypotheek afsluiten, dan heb je een zogeheten werkgeversverklaring nodig. Een intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. Een intentieverklaring is een schriftelijke verklaring van jouw werkgever waarin hij aangeeft het voornemen te hebben om jou in vaste dienst te nemen. Je zou het dus ook kunnen zien als een Verklaring Voortzetting Dienstverband. Gelijkblijvend functioneren van de werknemer en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden behoren tot de voorwaarden om jou uiteindelijk een vast contract te geven.
Wat is de juridische waarde van een intentieverklaring?
Een intentieverklaring is feite een verklaring van een partij omtrent een intentie, oftewel een bedoeling. Een verklaring is echter eenzijdig; het is geen overeenkomst tussen partijen. Daaraan kun je geen rechten ontlenen. Is een intentieverklaring bindend? Nee, als het puur een verklaring is niet. Eigenlijk heb je dus geen intentieverklaring maar een intentieovereenkomst nodig. Een overeenkomst is juridisch gezien namelijk wel bindend. Als twee partijen onderlinge afspraken maken, dan is vanuit juridisch oogpunt sprake van een overeenkomst. De woorden ‘intentieverklaring’ en ‘intentieovereenkomst’ worden echter vaak door elkaar gebruikt. Uiteindelijk bepaald de inhoud van het document of het gaat om een verklaring of een overeenkomst.
Hoe kom ik aan een intentieverklaring?
Als je een hypotheek wilt afsluiten maar (nog) geen vast contract hebt, kun je je werkgever vragen om een intentieverklaring in te vullen en te tekenen. De meeste organisaties hebben deze wel liggen. Het is belangrijk dat altijd de meest recente versie van de intentieverklaring wordt gebruikt.
Heeft je werkgever geen intentieverklaring, dan kan hij er een laten opstellen. Op het internet kan hij een intentieverklaring voorbeeld vinden. Iets om rekening mee te houden: je werkgever is niet verplicht een intentieverklaring af te geven.
Waar moet ik op letten bij het invullen van de intentieverklaring?
Er zijn een aantal belangrijke zaken waar op gelet moet worden bij het invullen van de intentieverklaring. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
• Het formulier mag slechts door één persoon (de werkgever) worden ingevuld;
• Er mag slechts één kleur inkt worden gebruikt bij het invullen (dezelfde pen);
• Er mogen geen fouten worden gemaakt bij het invullen. Als dat wel gebeurt, moet er een nieuwe kopie worden ingevuld;
• De werkgever is verplicht de intentieverklaring naar waarheid in te vullen;
• De begindatum van de arbeidsovereenkomst die in de intentieverklaring vermeld worden, dienen overeen te komen met de datum van indiensttreding in het daadwerkelijke arbeidscontract;
• De intentieverklaring dient te zijn voorzien van de bedrijfsstempels;
• Het KvK-nummer van het bedrijf moet ingevuld zijn;
• Adresgegevens dienen overeen te komen met het adres op salarisstroken en bankafschriften;
• Alle vragen moeten beantwoord zijn;
• De werkgever moet zijn naam hebben ingevuld als ondertekenaar, en het document hebben ondertekend.
Tot slot
Heb je vragen over de intentieverklaring of wil je meer weten over het aanvragen van een hypotheek? Neem dan contact op met V&W Adviseurs. Tijdens een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek kunnen wij je informeren over welke mogelijkheden je hebt op het gebied van hypotheken. Neem contact met ons op door het formulier in te vullen of bel ons op 015 – 215 78 00. We helpen je graag verder!
Een huis kopen is een grote beslissing, dus de hypotheek moet passend zijn
Zoals eerder opgemerkt is, is het raadzaam dat u eerst een oriënterend gesprek heeft met een deskundig hypotheekadviseur van V&W Adviseurs alvorens op zoek te gaan naar een geschikte koopwoning. In dat gesprek zal duidelijk uiteengezet worden wat de mogelijkheden zijn in uw persoonlijke situatie.
Een hypotheekadvies blijft maatwerk en een van onze hypotheekadviseurs neemt dan ook graag de tijd om te bezien wat in uw persoonlijke situatie het beste hypotheekadvies oplevert.
Wij kunnen u een gratis hypotheekgesprek aanbieden waarin wij u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden van uw hypotheek. Neem hier contact met ons op of bel 015 – 215 78 00.