Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze met een tijdelijk dienstverband geen huis kunnen kopen. Maar dat is wel degelijk mogelijk. Je kunt je werkgever namelijk vragen om een intentieverklaring voor je in te vullen, zodat je toch een hypotheek kunt afsluiten. Maar wat is een intentieverklaring van de werkgever precies? Wat moet er allemaal ingevuld worden? En wat kun je doen als jouw werkgever weigert een intentieverklaring af te geven?
Wat is een intentieverklaring werkgever?
Als je in loondienst bent en een vast contract voor onbepaalde tijd hebt, dan zal een hypotheekverstrekker altijd om een werkgeversverklaring vragen als je een hypotheek wilt afsluiten. Op de werkgeversverklaring staat onder andere het totale bruto jaarloon vermeld. In combinatie met de meest recente loonstrook, geeft dit de hypotheekverstrekker een goede indicatie van jouw inkomen.
Als je een tijdelijk contract of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd hebt, heb je ook een werkgeversverklaring nodig. Daarnaast moet je een intentieverklaring van de werkgever inleveren. Dit wordt ook wel de ‘Verklaring voortzetting dienstverband’ genoemd. Met deze verklaring geeft je werkgever aan dat hij de intentie heeft om jou, na afloop van je tijdelijke contract en met ingang van een bepaalde datum, een vast contract aan te bieden. Het is eigenlijk niet meer dan een formulier van je werkgever waarin hij aangeeft van plan te zijn jou in vast dienstverband aan te nemen. Voorwaarden zijn dat de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven en jij op hetzelfde niveau blijft presteren.
Dus ik kan met een tijdelijk contract een hypotheek krijgen?
Dat is inderdaad mogelijk. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je altijd een hypotheek krijgt met een intentieverklaring werkgever. Je kunt geen rechten ontlenen aan een dergelijke verklaring. Een hypotheekverstrekker kijkt namelijk niet alleen naar de werkgeversverklaring en intentieverklaring, maar ook naar andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan je vermogen. Iemand die aardig wat spaargeld heeft zal eerder een (hogere) hypotheek krijgen dan iemand die helemaal geen spaargeld heeft. Dat gezegd kun je met een intentieverklaring werkgever wel aan je hypotheekverstrekker aantonen dat je in staat bent om de lasten van een hypotheek te dragen.
Wat moet er allemaal worden ingevuld op de intentieverklaring werkgever?
De intentieverklaring werkgever dient te worden ingevuld door je werkgever zelf of door iemand die hiertoe bevoegd is. En omdat de intentieverklaring in feite een onderdeel van de werkgeversverklaring is, moeten ze beide door dezelfde persoon zijn ingevuld en ondertekend. Bovendien moet de intentieverklaring werkgever altijd naar waarheid worden ingevuld. Alle vragen moeten beantwoord worden, en de verklaring is pas geldig als de ondertekenaar zijn/haar naam en handtekening heeft gezet en de stempel van het bedrijf op het formulier heeft geplaatst.
Mijn werkgever wil geen intentieverklaring invullen, wat nu?
Het kan weleens voorkomen dat werkgevers geen intentieverklaring willen verstrekken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw werkgever nog niet weet of het wel mogelijk is om jou in vast dienstverband te nemen. Je werkgever is niet verplicht om een intentieverklaring in te vullen. Maar zonder een intentieverklaring van de werkgever zal de hypotheekverstrekker alleen je tijdelijk inkomen meenemen voor de beoordeling. Het spreekt voor zich dat een hypotheekverstrekker zoveel mogelijk zekerheid wil dat jij de maandelijkse lasten van je hypotheek kunt blijven betalen. Een tijdelijk contract zonder intentieverklaring van de werkgever biedt hen niet voldoende zekerheid. Er zijn echter wel andere manieren waarop je kunt aantonen dat jouw inkomen stabiel genoeg is om een hypotheek af te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld ook proberen of je als flexwerker kan worden aangemerkt. In dat geval zal de hypotheekverstrekker aan de hand van je jaaropgaven kijken naar je gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar. Het nadeel is dat het inkomen waarmee je hypotheek berekend wordt lager uitvalt dan anders het geval zou zijn. Mogelijk is de maximale hypotheek die je kunt lenen dan ook lager.
Tot slot
Wil je een huis kopen met een tijdelijk contract, dan raden we je aan om altijd je situatie te bespreken met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je helpen om te zorgen dat de werkgeversverklaring inclusief intentieverklaring correct worden ingevuld, wat de kans dat deze geaccepteerd wordt door de hypotheekverstrekker aanzienlijk vergroot. Je hypotheekadviseur kan je ook vertellen wat je mogelijkheden zijn als je werkgever geen intentieverklaring wil invullen en hoe je de zaak het beste kunt aanpakken.
Een huis kopen is een grote beslissing, dus de hypotheek moet passend zijn
Zoals eerder opgemerkt is, is het raadzaam dat u eerst een oriënterend gesprek heeft met een deskundig hypotheekadviseur van V&W Adviseurs alvorens op zoek te gaan naar een geschikte koopwoning. In dat gesprek zal duidelijk uiteengezet worden wat de mogelijkheden zijn in uw persoonlijke situatie.
Een hypotheekadvies blijft maatwerk en een van onze hypotheekadviseurs neemt dan ook graag de tijd om te bezien wat in uw persoonlijke situatie het beste hypotheekadvies oplevert.
Wij kunnen u een gratis hypotheekgesprek aanbieden waarin wij u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden van uw hypotheek. Neem hier contact met ons op of bel 015 – 215 78 00.