Voor advies bel 015 - 215 78 00

Een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek afsluiten

Is het afsluiten van een annuïteitenhypotheek slimmer dan kiezen voor een lineaire hypotheek? Een belangrijk aspect dat in het hypotheekadvies betrokken dient te worden, is het verschil in de bruto en netto hypotheeklasten van een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek.

Een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek afsluiten? Eerst de kenmerken.

De lineaire hypotheek is eenvoudiger te berekenen dan de annuïteitenhypotheek. Bij de lineaire hypotheek wordt maandelijks een gelijk bedrag afgelost op de hypotheek, terwijl bij de annuïteitenhypotheek de aflossing in aanvang lager is dan bij de lineaire hypotheek. Het afsluiten van een lineaire hypotheek zal aan het einde van de looptijd goedkoper zijn dan de annuïteitenhypotheek. Echter de maandlasten van een lineaire hypotheek zijn hoger dan die van een annuïteitenhypotheek.

We gaan hieronder dieper in op de details en verschillen tussen een lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Wilt u eerst rustig de kenmerken van deze hypotheekvormen lezen klik dan hier.

gezin voor huis

Het afsluiten van een lineaire hypotheek betekent dat u verplicht wordt sneller af te lossen dan bij een annuïteitenhypotheek. U betaalt bij de lineaire hypotheek over de gehele looptijd van de hypotheek dan ook minder hypotheekrente dan bij de annuïteitenhypotheek. Daarmee is de lineaire hypotheek aan het eind van de looptijd van de hypotheek goedkoper dan de annuïteitenhypotheek, maar is dit ook de beste keuze?

Verschil lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek

Het kenmerk van de annuïteitenhypotheek is de gelijkblijvende maandelijkse bruto hypotheeklast, terwijl de netto hypotheeklast van de annuïteitenhypotheek juist toeneemt. De lineaire hypotheek heeft een bruto en netto hypotheeklast die maandelijks afneemt. De lineaire hypotheek is aan het eind van de looptijd goedkoper dan de annuïteitenhypotheek.

Bovenstaande uiteenzetting wil niet zeggen dat het hypotheekadvies van de hypotheekadviseur in het voordeel uitvalt van het afsluiten van een lineaire hypotheek. De lineaire hypotheek is wel goedkoper, maar dit hoeft niet een beter hypotheekadvies te zijn dan het afsluiten van een annuïteitenhypotheek. Dit heeft alles te maken met de betaalbaarheid van de hypotheek. Bij de lineaire hypotheek is de maandelijkse hypotheeklast (aanzienlijk) hoger dan bij de annuïteitenhypotheek. En de vraag is of u dit kunt en wilt betalen!

Betaalbaarheid van annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek

Als u vindt dat u de maandlast van de annuïteitenhypotheek kunt betalen, maar niet de maandlast van de lineaire hypotheek dan kunt u ook overwegen een combinatie te maken van de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

  Interesse in een vrijblijvend gesprek?

  Mocht het een en ander u niet duidelijk zijn, of u wilt vrijblijvend een afspraak maken, dan kan dat via dit formulier.

   

  Uw gegevens

   

  Naam*

  E-mailadres*

  Als u liever heeft dat wij u bellen, vult u dan uw best bereikbare telefoonnummer in.

   

  Telefoon

   

  Opmerkingen*

  Lineaire en annuïteitenhypotheek van € 200.000 en rente 4% en met een in aanvang belastingteruggave van 42%

  Annuïteitenhypotheek Lineaire hypotheek Lineaire en annuïteitenhypotheek gecombineerd
  Lasten per maand Bruto maandlast Netto na teruggave belasting (42%) Bruto maandlast Netto na teruggave belasting (42%) Bruto maandlast Netto na teruggave belasting (42%)
  1e jaar € 955,- € 677,- € 1.212,- € 936,- € 1.083,- € 807,-
  Na 10 jaar € 955,- € 730,- € 1.012,- € 820,- € 983,- € 775,-
  Na 20 jaar € 955,- € 819,- € 790,- € 693,- € 872,- € 756,-
  Na 30 jaar € 955,- € 947,- € 568,- € 563,- € 761,- € 755,-
  Totaal looptijd € 343.800,- € 283.883,- € 320.329- € 270.136,- € 332.039,- € 277.007,-

   

  Uitleg voorbeeld verschil in kosten tussen de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek

  Op basis van bovenstaand rekenvoorbeeld is duidelijk dat de lineaire hypotheek voordeliger is dan de annuïteitenhypotheek. U bespaart over de gehele looptijd van de hypotheek € 270.136,- minus € 283.883,- derhalve € 13.697,-. Echter het gaat zoals gezegd ook om de betaalbaarheid van de hypotheek. Een leuk huis kopen is een ding, maar graag met een betaalbare hypotheeklast. Daarnaast dient u rekening te houden met mogelijke inflatie. De hypotheeklast zal in geval van inflatie in de toekomst gemakkelijker te betalen zijn.

   

  Gratis hypotheekadvies

  Wat in uw persoonlijke situatie een handig en verstandig hypotheekadvies is, willen onze hypotheekadviseurs graag met u bespreken in een gratis hypotheekgesprek. Vul het contactformulier op deze pagina in of bel ons direct op 015 – 215 78 00.